World Press Photo : la norma número 15

Recentment s’han obert les inscripcions per els premis que organitza World Press Photo. Aquest any han afegit una nova norma sobre la manipulació digital :  “15. El contenido de la imagen no se debe alterar. Sólo se permiten retoques conforme a los estándares aceptados actualmente en el sector. El jurado es el árbitro final de estos estándares y, a su criterio, puede solicitar el archivo original sin retoques, tal como fue registrado por la cámara, o una copia escaneada sin tratar negativo o la diapositiva.”

El debat està servit, bé de fet ja comença a fer uns anyets que hi donem voltes i no acabem de trobar la fórmula màgica que defineixi què és un retoc “acceptable” i què no ho és.

Al respecte en Colberg fa un comentari que opino encertat prenent com a exemple una foto de l’Eugene Smith

En el fons, com diu Colberg , la situació s’ha d’entendre en un context de crisi de credibilitat dels mitjans de comunicació en general.

Hi ha altres dinàmiques que han perjudicat més aquesta credibilitat, per exemple les lluites per l’audiència, la pressa per  donar la notícia, la no contrastació de les informacions i les fonts, els interessos politico-econòmics dins dels mitjas …etc, que no pas l’ús del Photoshop  (o el laboratori químic) per enfosquir un cel o saturar uns colors.

En Colberg promet extendre’s sobre el tema i jo me n’alegro

Deixa un comentari