El llarg instant

Es diu que la fotografia és capaç de capturar un instant, d’aturar el temps i retenir-lo. És un registre de la memòria d’un temps que no tornarà. Allò que s’ha fotografiat ha passat en un espai i un lloc concret irrepetible, cert. Llavors la fotografia captura moments i aquests posats en seqüència expliquen el pas del temps. Però i si una sola fotografia fos capaç de mostrar el pas del temps? No per comparació entre un instant i un de passat o posterior sinó en ella mateixa capturar el canvi. Bé això són les exposicons llargues habituals que en certa manera expliquen un canvi, un trànsit. I si fem una exposició que duri 6 mesos per exemple? o que duri 3 anys? Davant d’un obturador obert tant de temps passen moltes coses i se succeeixen molt canvis.

Justin Quinell es va fer una càmera estenopeica amb una llauna de refresc, li va fer  un forat de 0,25mm hi va posar un paper fotogràfic a dins i la va penjar en un pal de telèfon. 6 mesos més tard el resultat va ser aquesta impresionant imatge que literalment va registrar el pas del temps sobre el pont de Bristol. Les línies del cel són la trajectòria del sol de cadascun dels dies. L’arc inferior correspon al 19 de desembre, en ple solstici d’hivern, per tant el sol anava baix i l’arc superior correspon a l’últim dia que va ser el 21 de juny quan la trejectòria solar era màxima. Les discontinuitats mostren els dies ennuvolats.

El campió però de les fotografies d’eterna exposició és Michael Wesely que el 2001 va rebre un encàrrec del MoMa per il·lustrar la reconstrucció de la seu del museu a Manhattan. Wesely va instal·lar 8 càmeres al voltant de les obres i va obrir l’obturador. 34 mesos més tard les obres de demolició i reconstrucció de l’edifici van acabar i els resultats van ser aquests:

Altres imatges de l’autor:

Les imatges de tant llarga exposició són una succeció de capes sobreposades que construeixen i deconstrueixen la imatge evidenciant els canvis. Allò inmòbil emergeix de la imatgee clar i sòlid, potenciat per les parts difoses més dinàmiques on es mostra veritablement el pas del temps.

Via: Júlia (thanks)

Anuncis

3 pensaments sobre “El llarg instant

  1. Uns exemples soberbis i impressionants, Roger! He vist moltes vegades imatges que mostren el pas del temps en el rastre que deixen els estels en el cel o les llums dels cotxes, però cap com aquestes. Gràcies per mostrar-nos-ho!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s