El Congo més “chic”

Una de les exposicions que més em va sorprendre del World Press Photo 2010  va ser una història simple i sense drames
Una mena de The Sartorialist a l’africana feta per el fotoperiodista italià Francesco Giusti.
A “Sapologie” Giusti retrata la “Societe des Ambianceurs et Personenes Elegantes” (SAPE), una comunitat d’homes elegants al Congo. Els membres d’aquesta comunitat  han posat la moda i l’elegància al capdemunt de les seves prioritats fins i tot en un país amb tantes dificultats.
Els origens de la SAPE els trobem a l’època de la colonització quan els francesos van arribar amb els seus vestits elegants als nous territoris i van exportar unes modes que van inspirar els seus habitants. Als anys vint Andre Bernard Matsoua va ser el primer local que va viatjar a Paris i tornà vestit com un autèntic gentleman francès.
Des d’aleshores els membres d’aquesta societat an anhelat els vestits dels millors dissenyadors europeus. Tot i que hi ha botigues de luxe a Kinsasha i Brazzaville la majoria prefereixen adquirir tant preuats productes a Paris. Viatjar a l’antiga metròpoli és un somni per a la majoria d’aquests peculiars personatges.
Com a tot club aquest té unes normes:

“Les plus grands sapeurs ainsi que les « Sapologues » les plus avisés s’accordent à dire que des codes très stricts régissent cet art du XXe siècle.

  1. Rester élégant dans la sobriété, ce qui veut dire ne pas assembler plus de deux couleurs dans une même tenue (chaussettes comprises)
  2. Ne jamais exhiber les marques et savoir se montrer réservé et modeste quant aux prix dépensés dans ces vêtements de qualité
  3. Toujours arborer une attitude discrète et modérée dans les lieux publiques
  4. Toujours marcher droit et dignement, avec retenue, tels les aristocrates français du XVIe arrondissement, inspiration majeure de ce mouvement”
En un país on la renta per càpita ronda els 300€ mensuals sobta que es puguin permetre aquests capricis. Molts dels membres de la societat no ténen ni feina i es guanyen la vida llogant els seus vestits. Els afortunats que viatgen a Paris venen les peces per costejar-se el viatge.
Els retrats de Giusti son divertits i plens de contrast i color.
Una història amable, curiosa i sense drames, una mirada simpàtica de l’Àfrica sempre és d’agrair.
Molt recomanable altres treballs de l’autor a la seva web
Anuncis

3 pensaments sobre “El Congo més “chic”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s